Különbözőképpen fogadják el önerőként a csok-ot, de a Babaváró is okozhat meglepetéseket egy lakáshitelnél!

Különbözőképpen fogadják el önerőként a csok-ot, de a Babaváró is okozhat meglepetéseket egy lakáshitelnél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-13
 

A lakást vagy házat vásárlók jelentős részének lakáshitelre is szüksége van a finanszírozáshoz, ehhez a bankok a legtöbb esetben elvárnak legalább 20% önerőt, amit saját megtakarításból kell megfinanszírozni. Ez pedig például egy 60 millió forintos ingatlan esetében bizony 12 millió forintot jelent. De önerőnek számít vajon a családok két nagy kedvence, a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) és a Babaváró támogatás? Ennek jártunk utána.

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) egy vissza nem térítendő támogatás, ami meglévő és vállalt gyermekekre egyaránt igényelhető. Mivel vissza nem térítendő támogatásról van szó, sokan azt gondolják, biztosan önerőnek számít egy lakáshitelnél. Ez azonban nem feltétlenül van így!

Amennyiben meglévő gyermekre vagy gyermekekre igényel valaki csok támogatást, akkor ezt a legtöbb bank önerőként veszi figyelembe, vagyis 3 gyermek megléte esetén akár 10 millió forint saját forrást jelent hiteloldalról egy újépítésű lakás megvásárlásához.

Hogy ez mire elég? Először is tudni kell, hogy a bankok legfeljebb a vételár 80%-át hitelezik meg egy lakásvásárlásnál, így például egy 60 millió forintos ingatlan megvásárlásához minimum 12 millió Ft megtakarítást kell tudni felmutatni. (Amennyiben a megvásárolni kívánt ingatlanon felül más ingatlant is felajánlunk fedezetként, akkor akár önerő nélkül is működhet a dolog, ilyenkor ugyanis a két ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig mehetnek el a bankok.)

Hirdetés

Hirdetés

Meglévő gyermekek után igényelt csok, mint önerő

Amennyien meglévő gyermekeik után igényel csok-ot a család, akkor két lehetőség van:

  • Ha a 10 millió Ft csok teljes egészében önerőnek számít, akkor ezen felül még 2 millió forintra lesz szükség a fenti példánkban szereplő ingatlan megvásárlásához: 2 millió Ft önerő+10 millió Ft csok+48 millió Ft lakáshitel.
  • Van néhány szigorúbban eljáró bank, ahol a csok-tól függetlenül mindenképpen elvárnak 10-20% önerőt akkor, ha lakáshitelt is vesz fel valaki. Ez pedig azt jelenti, hogy a példánkban szereplő 60 millió Ft-os lakáshoz bizony 6-12 millió forint saját forrás mindenképpen kell majd: 6-12 millió Ft önerő+10 millió Ft csok+44-38 millió Ft lakáshitel.

Az előbbi esetben látható, hogy a család az önerőt illetően sokat nyer, ám ezt végül egy nagyobb lakáshitellel kell kompenzálniuk.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

A megelőlegező csok, mint önerő

Egészen más a helyzet akkor, ha vállalt gyermekre igényelne a fiatal házaspár úgynevezett megelőlegező csok támogatást! Itt elvárás a házasság, valamint az, hogy a pár legalább egyik tagja ne töltse be igényléskor a 40. életévét. Meglévő gyermekre csok-ot ugyanakkor élettársak és a gyermeküket egyedül nevelő szülők is igényelhetnek.

A megelőlegező csok-ot mindössze két bank fogadja el jelenleg önerőként, míg két bank részben veszi csak annak. Amennyiben egy három gyermeket vállaló fiatal házaspár 10 millió Ft-os csok támogatással és lakáshitellel vásárolna meg egy 60 millió Ft-os újépítésű lakást, akkor erre számíthatnak:

  • Ha a bank egyáltalán nem fogadja el a megelőlegezett csok-ot önerőként, akkor 12 millió Ft saját megtakarításra lesz szükség: 12 millió Ft önerő+10 millió Ft csok+38 millió Ft lakáshitel.
  • Ha 70%-ban (7 millió Ft) fogadja el önerőként a bank a 10 millió Ft-os csok-ot, akkor 5 millió Ft plusz erőforrást kell bevonni: 5 millió Ft önerő+10 millió Ft csok+45 millió Ft lakáshitel.
  • Amennyiben 100%-ban önerőnek számít (10 millió Ft), akkor 2 millió Ft egyéb megtakarítás kell a vásárláshoz: 2 millió Ft önerő+10 millió Ft csok+48 millió Ft lakáshitel.

Csak hab a tortán, hogy akár a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szempontjából is jelentősége lehet a bankválasztásnak, ugyanis van olyan pénzintézet, ahol a megelőlegezett csok összegének 0,5%-át hiteltörlesztőként kezelik. Ez azért jelenti, hogy például egy 10 millió Ft-os csok-nál eleve úgy kalkulálnak, mintha 50 ezer Ft hiteltörlesztője volna a családnak, ami akkor jelenthet problémát, ha a mellé felvenni kívánt lakáshitel havi törlesztőjét már nem bírná el a család által igazolt havi nettó jövedelem.

A Babaváró hitel, mint önerő

Nem feledkezhetünk meg a Babaváró hitelről sem, ami egy szabad felhasználású, fedezet nélküli kölcsön, aminek az első 5 évben nincs kamata, ha pedig ezen idő alatt baba születik, akkor a kamatmentesség a futamidő végéig meg is marad. Ez azonban még nem minden: a második gyermek születésekor elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, míg a harmadik gyermeknél megszűnik az adósság. Vannak azonban kockázatok is: ha nem születik gyermek az első 5 évben, akkor az elengedett kamatokat egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig a további időre átalakul piaci kamatozású hitellé.

De kanyarodjunk vissza a Babaváró önerőként történő felhasználhatóságához. Itt azt kell tudni, hogy amennyiben a Babaváró szerződéskötésének időpontja és a lakáshitel igénylése között nem telik el legalább 90 nap, akkor a Babaváró összegének 75%-a számít csak önerőnek, 25%-ot pedig hitelként vesznek figyelembe. (Az egyes bankok dönthetnek azonban úgy, hogy hosszabb időszakot vizsgálnak, így a hitelező bank kiválasztásakor ezt a szempontot is érdemes lehet figyelembe venni.)

Ha egy család a fent már többször említett 60 millió Ft-os ingatlant venné meg egy 10 millió forintos Babaváró hitel és lakáshitel kombinálásával, akkor erre számíthat:

  • Ha eltelt a 90 nap: max. 48 millió Ft lakáshitel igényelhető (a vételár 80%-a). Így nézhet ki a finanszírozás: 2 millió Ft önerő+10 millió Ft Babaváró hitel+48 millió Ft lakáshitel.
  • Ha nem telt el a 90 nap: max. 45 ,5 millió Ft lakáshitel igényelhető. A finanszírozás így nézhet ki: 4,5 millió Ft önerő+10 millió Ft Babaváró hitel+45,5 millió Ft lakáshitel.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés